1857 poze   125655 vizite

GRADINA TRANDAFIRILOR SUCCESE

Unele din cele mai parfumate si indragite flori sunt trandafirii, cultivati din cele mai vechi timpuri. In prezent, exista peste 100 de specii si mai mult de 2000 de soiuri de trandafiri, adaptati climei de pe fiecare continent. Orice gradinar poate sa aleaga astazi trandafirul perfect.

Avem de ales intre speciile traditionale, trandafiri cataratori, poliantha de tip tufa, hibrizi, trandafiri englezesti sau floribunda.

Scrierea unei istorii a trandafirului este un demers fascinant, dar nu o stiinta exacta. Asta din pricina ca speciile de trandafirii au fost atat de incrucisate de catre cultivatori, incat este aproape imposibil sa le mai determini originea.

E de ajuns sa intelegem ca trandafirii au fost impartiti in doua categorii cuprinzatoare: trandafirii traditionali si cei moderni.

Cei traditionali sunt acele soiuri existente inainte de sfarsitul secolului 19, cand a inceput o ampla campanie de incrucisare si hibridare.

Soiurile de trandafiri moderni sunt cele obtinute ulterior: floribunda, polyantha, grandiflora, trandafirii pitici sau in miniatura, tufele moderne si trandafirii folositi in proiectele de peisagistica, trandafirii urcatori si cataratori.

De ce sa alegi un trandafir traditional si nu nu hibrid modern? Majoritatea soiurile vechi au un parfum mai puternic, flori mai mari si cu un aspect mai deosebit, o rezistenta mai ridicata la boli, se ingrijesc mai usor si pot avea forme interesante. Pe de alta parte, insa, hibrizii de trandafiri moderni pot sa infloreasca tot anul, iar florile lor pot avea o paleta mult mai variata de culori si forme; unele din ele sunt si mai rezistente la frig si la boli decat soiurile traditionale.

Cum sa alegi un trandafir

Exista atat de multe tipuri de trandafiri incat te poti pierde cu usurinta. Alegerea trandafirului perfect pentru gradina ta trebuie sa se faca in functie de cateva considerente:

1. Aspectul general

Desi trandafirii sunt deobicei alesi si plantati pentru florile lor, este foarte important sa stii si cum va arata tufa cand va creste. Astfel vei putea sa stabilesti locul in care sa plantezi trandafirul si cum se va incadra in planul gradinii.

Hibrizii si trandafiri floribunda nu cresc mai mult de 60-90 cm in inaltime. Au o forma neregulata, insa pot face o multime de flori, pe toata perioada de crestere. Florile hibrizilor sunt mari si apar cate una pe tulpini lungi si drepte, pe cand floribunda face buchete de flori, pe tulpini mai putin rigide.

Trandafirii in miniatura au multe flori mici si pot avea intre 30-90 cm inaltine. Trandafirii pitici se inalta pana la 60 cm si fac buchete de flori. Tufele de trandafiri, atat cele traditionale cat si cele moderne, sunt in general de mari dimensiuni si au un foliaj impresionant.

Trandafirii cataratori sau urcatori pot atinge intre 2 si 9 m inaltime, majoritatea speciilor avand nevoie de sprijin. Este recomandat ca trandafirii sa fie sustinuti prin legare, astfel ca tulpinile lungi pe care se etaleaza florile sa atarne inspre pamant fara a se frange.

2. Rezistenta la frig

Este un aspect important mai ales atunci cand cumperi trandafiri din alte tari. Oricum, citeste instructiunile de pe pachet pentru a vedea cum sa ingrijesti trandafirul cat mai bine pe perioada iernii: unii trebuie inveliti in plastic, pe cand altii au nevoie numai de un strat protector in jurul radacinii.

3. Perioada de inflorire

Multi trandafiri, mai ales soiurile traditionale, infloresc o data pe an. Trebuie sa te gandesti ce anume iti doresti in gradina: un trandafir care sa faca flori numai trei saptamani in timpul verii, sau unul care sa te incante cu buchetele sale din primavara pana toamna tarziu?

4. Rezistenta la boli

Alegerea unui soi rezistent la boli este cea mai eficienta metoda de a evita problemele si necesitatea efectuarii de tratamente fitosanitare dese. Majoritatea soiurilor traditionale au o rezistenta naturala la boli; trandafirii hibrizi sunt cunoscuti pentru senzibilitatea lor, pentru ca par sa atraga toate insectele din gradina acestia sunt greu de cultivat fara ajutorul insecticidelor si fungicidelor.

5. Lungimea tulpinii

Desi aceasta poate parea un criteriu ciudat de alegere, lungimea tulpinii devine foarte importanta atunci cand cultivi trandafiri pentru a-i folosi ca flori taiate. Soiurile de trandafiri folosite in florarii sunt toate hibrizi, deci trandafiri moderni. Toate celelalte soiuri au tulpini mai scurte si nu atat de rigide.

Ingrijirea trandafirilor

Trandafirii sunt plante destul de pretentioase, pentru care trebuie sa cunosti perfect conditiile de cultivare si ingrijire.

Locul de plantare.

Pentru a inflori din abundenta si a obtine o tufa viguroasa, trandafirii au nevoie de 6-8 ore de soare direct, in fiecare zi. Zilele secetoase si caniculare nu le priesc, insa multe soiuri sunt acomodate cu temperaturile de la noi; se dezvolta bine cand sunt plantati in dreptul unui gard sau perete orientat spre sud sau vest.

Pamantul.

Trandafirii trebuie plantati intr-un pamant bun, bogat, care sa retina umiditatea, dar sa fie si permeabil; ideal, pH-ul trebuie sa fie intre 6,5-7. Daca solul este prea greu si umed, construieste un strat ridicat in care sa plantezi trandafirii. Adauga compost pentru a imbunatati calitatea pamantului.

Apa.

Trandafirii au nevoie de mai multa apa decat majoritatea florilor de gradina, mai ales in primul an, cand planta isi dezvolta radacinile. Cea mai buna modalitate de udare a trandafirilor este prin picurare. Acest sistem ghideaza apa spre zona radacinilor, acolo unde este nevoie de ea, si lasa foliajul uscat, scazand astfel riscul contactarii unei boli. Imprastierea unui strat mai gros de mulci va ajuta la mentinerea umiditatii, va combate din start aparitia buruienilor si va incuraja cresterea sanatoasa a radacinii; in plus, pe masura ce mulciul se va descompune, se va transforma in materie organica si va imbogati solul.

Fertilizarea.

Indiferent de soi, trandafirii au nevoie de ingrasaminte complexe. Poti aplica un fertilizator lichid sau sub forma de granule. Pot fi folosite si ingrasamintele organice.

Taierile.

Tulpinile fragile, uscate sau lipicioase sunt zone slabe care pot atrage diferite boli. Taierea lor va duce la imbunatatirea circulatiei aerului in centrul tufei si va reduce la minim riscul de contactare a unei ciuperci. In acelasi timp, taierile stimuleaza cresterea lastarilor tineri si permit modificarea aspectului tufei. Florile trecute, ofilite, trebuie si ele indepartate in timpul perioadei de vegetatie, pentru a incuraja reinflorirea. Pentru taieri, se foloseste o foarfeca speciala, cu lame curate.

Protejarea trandafirului pe timp de iarna.

Pe cat posibil, alege soiuri de trandafiri rezistente pentru clima noastra situatia se aplica in cazul in care comanzi de pe internet sau cumperi din alte tari. La noi, soiurile hibrid si floribunda, precum si tufele mai mici au nevoie de protectie speciala. Cand temperaturile scad foarte mult, baza trandafirului trebuie acoperita cu un strat gros de 30 de cm, format din resturi vegetale sau pamant. Trandafirii cataratori pot fi inveliti in folii speciale, in jurul suportului metalic; o alta varianta presupune aplecarea ramurilor la nivelul solului si acoperirea cu pamant sau mulci.

Daunatori si boli.

Prevenirea este cel mai bun mod de evitare a bolilor si daunatorilor. Alege soiuri rezistente si mentine plantele cat mai sanatoase, asigura o buna circulatie a aerului, pastreaza foliajul uscat si inlatura orice parti ale plantei care dau semne de boala. Daca trandafirul este atacat de daunatori, foloseste diferite insecticide, in functie de problema



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.